Vrij zingen

In deze les wil ik jou verleiden tot vrij zingen, dat betekent zonder partituur.

Ga eerst bewegen, rekken, strekken, gapen en inzingen, zoals in les 1 en 2 beschreven.

Sta recht met een lange wervelkolon, zie de tekening. Denk aan een goed ruikende bloem of een fijne koffiegeur… ‘mmm’ wat lekker. Deze ‘mm’ zit voor in de mond, je voelt het aan je lippen die beginnen te trillen, dat is goed. Laat de kaak los zonder de mond te openen en hum de’mmm’ op verschillende toonhoogtes.

Open je mond en laat klanken komen, op ‘a’ of ‘o’ of ‘oe’, probeer uit wat ontspannen klinkt. Denk niet na en laat je stem gaan. Eerst wordt het één klank, maar als je je stem kun laten gaan, dan ‘verzint ze’ vanzelf meer. Het hoeft niet mooi te klinken, oordeel niet, luister liever verbaasd naar wat uit je mond komt als je het toelaat. Als je daarbij beweegt, gaat het makkelijker en meer ontspannen.

Misschien komt ineens een bekende melodie in je op, laat ze klinken en wie weet, varieër je erop. Het kan prima zonder tekst, met ‘la la…’ of met een verzonnen taal of met woorden, die zo maar uit je mond rollen… Je improviseert.   –   Het mooie van improviseren is niet alleen de vreugde en verwondering die kunnen ontstaan, maar ook het feit, dat het nooit fout is. Een improvisatie is nooit fout en ook nooit juist. Er is geen voorbeeld, dus alles wat je doet is goed. Dat betekent nog niet dat het rijp is voor een optreden, maar wel om ermee door te gaan en jezelf te verrassen.

Heel veel plezier gewenst!