Over mij

Frohmut Knie

Na een driejarige opleiding mime en masker-theater in Parijs, ontdekte ik mijn eigen stem bij Michèle Laforest, een docente van het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk. Gedurende zeven jaar volgde ik lessen en cursussen bij verschillende docenten van het RHT. Daarvan woonde ik twee jaar in Maléragues, de zetel van dit internationaal vermaarde centrum. Hier gaf ik in 1993 de eerste workshops.

In dat jaar ging ik terug naar Duitsland waar ik mijn eigen werkvorm begon te ontwikkelen. Lichaamservaring door mime verbonden met de stem wees me de weg naar een economische en authentieke vorm van spreken en zingen.

Meer dan twintig jaar heb ik aan leraren stemtraining-workshops gegeven. Deze vonden in heel Duitsland plaats. Tegenwoordig geef ik nog enkele workshops, zie onder spreken.

Sinds 2009 leef ik in Arnhem. In 2013 sloot ik de Meerjarige Dirigenten Opleiding MDO af. Verder heb ik verschillende workshops Estill Voice Training gevolgd en school ik me geregeld bij.

In Arnhem geef ik individuele zangles en spreekles. Er kan ook een kleine groep ontstaan. (op dit moment alleen individuele lessen door corona).

Meer info: kijk bij zangles en/of spreken

Zangworkshops geef ik regelmatig in het Dominicanenklooster Huissen en bij  Bleu et Vert in Bel Any, Noord-Frankrijk. Meer info: kijk bij workshops

In Ede, Arnhem en Nijmegen leid ik de koren “Zingen voor je leven”. Dat zijn koren voor mensen die geraakt zijn door kanker.

Verder sta ik voor het vrouwenensemble Vocal Impulse in Zutphen en sinds september 2021 ook voor het vrouwenkoor Klankkleur in Arnhem.
Meer info: kijk bij koren

Zelf zing ik in het Arnhemse kamerkoor Novo Cantare.

De koren Zingen voor je Leven Arnhem, Ede en Nijmegen, theaterzaal Ede 2017