Ervaringen

“Zin in zingen”

Onder dit kopje vond in het Dominicanenklooster in Huissen in 2013 een zangweek plaats.

Ik was er bij. Mijn zin in zingen is niet meer over gegaan; ik ging meedoen in het koor van “Zingen voor je leven” in Ede en krijg nu zelfs zangles.

Al deze activiteiten staan onder leiding van Frohmut Knie.

Een mooie combinatie van aandacht, vakmanschap, concentratie en ontspanning maakt dat we heel wat presteren, terwijl geen prestatie verlangd wordt.

Ik geniet van deze uren. Het werkt thuis door, ook daar zing ik.

Nu realiseer ik me ook dat zingen een onderdeel van mijn leven was en is: mijn ouders zongen, mijn partner zong, ik zong veel in mijn werk als juf en nu zing ik weer.

Het maakt me gelukkig.

Lia

Tijdens mijn eerste les bij Frohmut vertel ik dat ik van zingen houd, dat nu drie jaar doe en al een bijzondere ontwikkeling daarin gehad heb. Ook zeg ik dat hoe beter ik mijn best doe om maar vooral aan de regelen der kunst probeer te voldoen des te meer mijn stem blokkeert dus een zangles met voortdurende correcties is niets voor mij. En toch wil ik mooier en beter leren zingen. Kan dat?

Ze luistert. Naar mijn stem. Naar mijn verhaal. Gaat aan de slag. Laat me klanken zingen. Leidt me vanaf de eerste toon die ik zelf aan mag geven naar hogere en lagere tonen. Laat me voelen wat die tonen in mij doen. Maakt me erop attent dat ik wel wat steviger op mijn voeten kan gaan staan en laat me ervaren wat voor effect dat op mijn klank heeft.

Samen ontdekken we hoeveel plezier ik beleef aan het klank geven en improviseren op allerlei thema’s. Hoe mijn zo-goed-mogelijk-willen-doen mijn stem beteugelt maar mijn fantasie mijn stem bevleugelt. Hoe ik dan uit mijn hoofd kom, mijn hart en ziel de regie overnemen en het stemmetje van niet goed genoeg het zwijgen opleggen.

Vrijheid in zingen ontwikkel ik. Een groter stembereik krijg ik. Een nieuwe zangwereld ontdek ik.

Dineke

Op drie verschillende manieren heeft Frohmut mij begeleid bij het zingen en verklanken.

Een paar jaren geleden belde ik haar naar aanleiding van een piepkleine flyer die ik ergens aantrof. Ze zei bijna direct “kom maar, doe maar mee”. Een keer in de twee weken in een groepje zingen bij iemand thuis. Spannend, want ik had nog nooit durven zingen, laat staan in een groep. Een paar dagen later belde ik haar om te vertellen hoe ik die avond had ervaren. Ik was zeer tevreden dat ik mee had gezongen en ik had gemerkt dat ik wel wat ondersteuning kon gebruiken. Zangles als aanvulling op het zingen in dat groepje was onze conclusie. Zo ging ik de ene week naar zangles bij haar thuis. Eerst de bult op en dan nog de trap op. Een kopje thee en alle tijd. De andere week zong ik mee in dat groepje. Mooie korte en vaak vrolijke liedjes.

Na een pauze van meer dan een jaar heb ik haar gevraagd of ze me wilde helpen om mijn stem te leren ont-dekken. Sindsdien ga ik eens in de week naar haar nieuwe huis (met tuin), een benedenwoning, in een straat die iets oploopt. Niet minder spannend. Thee en alle tijd en ruimte. Ze bemoedigt me telkens opnieuw. En wat een liefdevolle aandacht, denk ik vaak. Ik hoor wat voor klanken er zoal in me zitten. Soms schrikken. Er komt ruimte voor mijn emoties. Ik laat mijn stem horen.

Na zo’n sessie loop ik in een andere stemming naar het station en neem de trein.

Henny Disselhorst

Toen ik bij een kamerkoor ging zingen kreeg ik na een tijdje last van mijn stem en merkte ik dat ik niet meer ontspannen hoog kon zingen. Ik besloot om zangles te nemen bij Frohmut in de hoop om uit te vinden waardoor ik last had gekregen van mijn stem en hoe ik weer ontspannen zou kunnen zingen. Wat ik heel prettig vond toen ik bij haar op zangles kwam is dat ze de tijd voor je neemt. Ze besteedt niet alleen aandacht aan het zingen zelf maar ook aan aspecten van jezelf die meespelen in het vrij kunnen zingen. Ik heb jaren terug wel klassiek zangles gehad maar bij haar heb ik deze technieken los moeten laten om te ontdekken hoe mijn stem voelt en hoe ik daar weer mee in verbinding kan komen. Door de ondersteuning die ik van haar kreeg ontwikkelde ik weer vertrouwen in mijn stem, hoorde ik zelf dat ik meer warmte en diepte in mijn stem kreeg en tegelijkertijd beter in staat was om de hoge tonen ontspannen te zingen. Kort samengevat heeft zij mij geholpen om het plezier in het zingen terug te vinden.

Nicoline