Je eigen stem,

via haar kun je zingen, praten, huilen en lachen. Ze is heel uniek, ze is altijd bij je, vanzelfsprekend, ze heeft zo veel mogelijkheden…
In deze, en de volgende blogs, wil ik proberen je dichter bij je stem te brengen. Met oefeningen, uitleg en liederen gaan we aan de slag.
Op dit moment, en dat duurt nu al één jaar, kunnen we niet zo veel. Vooral samen zingen is niet mogelijk. Je kunt nog zo’n mooie akoestische koor-ruimte hebben, zonder de stemmen van de mensen heb je er niets aan. We houden ons met Zoom of Jamulus staande, maar toch, het verlangen naar echt contact wordt steeds sterker. Daar zou ook deze blog niet echt in kunnen helpen. Maar, je kunt wel de tijd gebruiken om meer over je stem te leren. Met praktische oefeningen en liederen ga je meteen aan de slag.
De basis van het zingen en ook spreken, is de adem.

Ademtraining, ademsteun, ademoefeningen… je kent er zeker wat van. En toch, hiermee moeten we beginnen. Adem met een hoorbaar sissen op sss of fff uit, tot je leeg bent. Open je mond en laat de lucht vanzelf binnenstromen, je buik komt naar voren. Met een hand op je onderbuik kun je goed voelen hoe de lucht eruit en erin stroomt; de buik trekt naar binnen bij het uitademen en komt weer naar buiten bij de inademing. Laat de inademing vanzelf gebeuren. dat betekent, open je mond en laat de lucht er in stromen. Je hoeft niets te doen, eerder te laten. Als je bewust inademt wordt het vaak een hoge inademing; dat betekent dat je boven in je longen ademt. Deze is niet geschikt voor het zingen. Ze is o.a. verbonden met spanning, die je juist wilt vermijden. Hierover meer in een volgende blog.

Kijk even naar de tekeningen:

 

 Gaat het ademen goed, zing dan een toon die zo in je opkomt met hetzelfde ademprincipe. Zing met een ontspannen kaak. Zing eerst laag, dan steeds hoger. Ben je boven aangekomen, laat dan je stem als van een glijbaan naar beneden zakken. Dat kan ook als een stemhebbende zucht.
Nu ben je klaar voor het eerste lied: Aum

Je kunt kiezen welke hoogte voor jou aangenaam is. Je kunt er ook een eigen versie op verzinnen.
In de opname hieronder hoor je eerst de eerste stem, dan komt de tweede erbij, de deerde en dan de vierde. Het is digitaal, dus kaal en heel gelijk. Zing het, als je de melodie onder de knie hebt, zonder opname, vrij en met expressie. Veel plezier!

 

 

 

 

 

Dit lied herhaal je of varieer je, doe wat in je opkomt, alles is goed en juist. Je kunt net zo goed alleen één klank zingen, als vijfde stem.

Kijk op deze website https://leyoga.nl/betekenis-om/ als je meer wilt weten over het woord Aum, Om.
Ik heb voor dit lied gekozen omdat de tekst eigenlijk geen tekst is, je kunt je dus helemaal in de klinkers a – oe, en de medeklinker m verdiepen. Dit alles met aandacht op je diepe buik-ademhaling. Dat is het ademen, dat we net geoefend hebben.