Homofoon zingen

De term homofonie betekent in de muziek gelijk (homos) klank (phone, Oudgrieks). Als meerdere stemmen grotendeels hetzelfde ritme hebben, spreken we van homofone muziek.

Ook hier probeer ik met een foto uit te leggen wat de term betekent. Je ziet een korenveld met aren, het zijn er heel veel en ze lijken allemaal op elkaar en toch zijn ze niet helemaal gelijk.

Zie hieronder een voorbeeld van een lied. Evening rise laat in de eerste twee stemmen goed zien, dat het ritme parallel loopt. Bij de derde stem is dat minder duidelijk, daarom is die hier weggelaten. Je ziet wel dat in maat vier een ritmische variatie staat. De S = sopraan of hoge stem, zingt twee noten, terwijl de A = alt, of lage stem in die tijd één noot zingt. Dit verandert niet de beleving van een gelijkwaardige klank. Kleine variaties zijn dus ook in homofone muziek te vinden. De tekst wordt tegelijkertijd door alle stemmen gezongen, in tegenstelling tot de polyfone canon. Dan zingen de verschillende stemmen ook dezelfde tekst maar niet op het zelfde moment.

Als je niet geoefend bent om alleen een stem te houden, maar je wilt graag met iemand samen zingen, dan is een homofoon lied aan te raden. Je zingt dezelfde tekst in hetzelfde ritme, dat geeft steun. Nu nog de eigen toonhoogtes houden en de tweestemmigheid klinkt. Probeer het uit met deze Evening rise. Heb je niemand om mee te zingen, kies dan de S of de A stem en zing met de opname mee. De S-stem wordt door de harp gespeeld en de A-stem door de basso continuo. Luister eerst goed naar het instrument dat jouw stem speelt. Als dat goed gaat, probeer je tijdens het zingen ook naar het andere instrument te luisteren. Als je dit lukt hoor je de andere stem en zing je de jouwe, dat is het plezier van meerstemmigheid. Deze ervaring beleef je vooral in een koor.