Polyfoon zingen

Onder polyfonie verstaat men in de muziek: gecomponeerde meerstemmigheid, dat wil zeggen, meerdere melodieën tegelijkertijd. (poly > meer en foon > klank, uit het Grieks)

Een voorbeeld van polyfoon zingen zijn bijvoorbeeld canons. Wanneer de afzonderlijke stemmen grotendeels hetzelfde ritme hebben, is er sprake van homofonie. (homofoon > éénklank) Hierover in blog 7.

Zoals er op de foto heel verschillende structuren zijn, water, riet, bergen etc. die er toch harmonieus uitzien, zo is het ook bij polyfone muziek.

Met het volgende lied wil ik een gemakkelijk voorbeeld geven: ‘Dona nobis pacem’ samen met ‘Song of peace’.

 

 

‘Dona nobis pacem’ ken je waarschijnlijk. Je kunt het tegelijkertijd met ‘Song of peace’ zingen. Beide liederen hebben een eigen melodie qua tekst en ritme en toch passen de twee melodieën goed bij elkaar.

Luister je naar de opname, dan hoor je ‘Dona nobis’ met de harp gespeeld en ‘Song of peace’ met strijkers. Probeer een van de melodieën te zingen, terwijl je de andere ook hoort. Ken je iemand die ook graag zingt, zing dan met z’n tweeën de twee melodieën, dat is natuurlijk nog veel leuker.

Beide melodieën zijn bovendien goede voorbeelden van legato zingen, zie les 5.

Veel plezier ermee!