Staccato zingen
In dit blog leg ik uit hoe je kort en precies kunt zingen – staccato. Onder staccato verstaan we in de muziek het los van elkaar zingen of spelen van korte noten. (In tegenstelling met legato, aan elkaar gebonden noten, volgende blog.)
Bij staccato hoor je iedere noot apart. De noot wordt dus ietsje korter gezongen of gespeeld als aangegeven, maar niet sneller. In het notenschrift staat dan een punt onder of boven de noot.
Na het opwarmen van je lichaam en stem, zie de vorige blogs, zing je verschillende tonen op ti-ti-ti en ti-di-li-ti, je merkt dat je tong aan de slag moet. Trek tussendoor gekke bekken zodat je mond- en tongspieren ontspannen.
Als je een lied zingt en je krijgt problemen met de ademhaling, doordat er teveel lucht ontwijkt bijvoorbeeld, dan kan deze oefening helpen. Zing nu het lied veel te snel en alleen met ti-ti of ti-di-liā¦geen andere tekst. Daarna zing je het weer met tekst en als het nu beter gaat, heb je de oorzaak gevonden. Voor het zingen hebben we heel weinig lucht nodig, raar maar waar!
Nu een voorbeeld-liedje uit Japan, een lentelied. Er staat geen staccato genoteerd maar als je het steeds sneller wilt zingen, zoals het gedacht is, dan kun je dat alleen door de noten kort en puntig te zingen.
Het lied wil zeggen: Als in de lente het ijs smelt en de beken aanzwellen, draait het waterrad sneller. De beweging van ‘Gara gara goten’ geeft hier uitdrukking aan. Als je het lied een beetje kent, begin je het steeds sneller te zingen. Nu komt de oefening van zonet te pas. Het is met de ‘a’- klank wel lastiger, maar oefening baart kunst.
Het lied is een canon, de cijfers aan het begin van iedere balk geven aan dat je hier invalt.
Luister naar de opname hieronder…